Nagyon sokan azonosítják a trapézizmot a csuklyás izommal, pedig nem teljesen ugyanaz a kettő. Tudtátok, hogy a trapéz izom 3 részből áll? Trapéz felső, középső és alsó részből, melyekből a csuklyás izom a felső terület csupán. A csuklyás izom a vállövet fel és hátra húzza, a trapéz izom középső része a lapockákat közelíti, az alsó része pedig lefelé és befelé húzza őket. Ami, számunkra nagyon fontos, hogy rövidülésre hajlamos izmokról beszélünk, tehát nem megfelelő edzésének eredményei  lehetnek a fájdalmas izomcsomók, váll-, nyak-, hát- és fejfájások.
Óráimon figyelemmel kezelem, hogy NEM erősítünk kifejezetten csuklyás izmunkra, hisz egyébként is sok mozdulatnál bekapcsolódik automatikusan.
Nagyon fontos a nyújtása, hisz a csuklyás izom zsugorodásának egyéb következményei között lehet még, hogy összepréseli a porckorongokat, az agyba menő ereket is összenyomja, csökkentve ezzel az agy oxigén ellátását.   CSUKLYÁS IZOM NYÚJTÁSA Ülő helyzetben, medence középállásának megtartása mellett, vállak, lapockák ‘v’ alakban lehúzva, fej oldalra hajtása, jobb/bal váll távolodik a jobb/bal fültől. Jó munkát 🙂

Add Your Comment